rules are (NOT) made to be broken

i don’t get it why people often break the rule. For example when they crossing the street. They cross carelessly while there’s a zebra-cross or the overpass near them. How hard is it to cross the street in the zebra-cross?? and why do people seems not care about their own safety? While when someone get hit by the vehicle because he/she cross the street not in the right place, people get super upset and start act anarchist. They put the blame on the vehicle’s driver though the person who got hit was crossing the street carelessly.

Why people often break the rule? And when something bad happened to them due to their carelessness they don’t wanna be blamed? Instead, they get upset. Why?

Just start to obey the rule for our own safety. Start to be more care about our safety. Start to not put the blame on other people before we reflect at ourselves. And start to not point your fingers before you make sure that your hands are clean *eerrr actually, the last line is a metaphor*. And stop the anarchy. We don’t live in the jungle, do we?

I never want to take the bus way when I’m on my vehicle. And I always try to take the zebra-cross to cross the street. And I always think that I look really cool when I cross the street in the zebra-cross or when the stop signal start and crossing the zebra-cross with few people at the same time. It makes me feel like I’m at foreign country. Hehehhehe. And I totally dislike people who throw trashes from their vehicle in the street carelessly. Especially people who drive a fancy car but still throwing trashes or spit in the street even in the highway. Eeeewhh? What are you? Tarzan? a caveman? And also, when I break the rule in the street I feel ashamed of myself. Maybe people don’t notice me crossing the street carelessly or spit in the street and they wouldn’t care anyway, but the thing is I live in a modern world, so I have to act like a modern people not a caveman who doesn’t know rules. and I have been taught in the school (since the elementary school) to obey the rule, to care about my safety, and to be polite every where I go. And it seems very impolite to me to spit or throw trashes in the street carelessly. it also makes me feel great when I’m not being careless by obeying the rule.

Don’t be too careless with our environment and our safety, guys.

🙂

Advertisements

6 thoughts on “rules are (NOT) made to be broken

  1. koreksi : penggunaan kata “anarki” dalam paragraf di atas kurang tepat. sekian. #polisibahasa *halah* 😀

    Masalahnya di sini (iya di sini, di jakarta, di Indonesia, di komunitas kita tercinta ini), minoritas selalu benar, atau setidaknya dibenarkan, meskipun dia salah. ada satu motor naik ke trotoar, dan puluhan lainnya ikutan, maka pejalan kaki jadi pihak yang salah. satu orang nyebrang DI BAWAH jembatan penyebrangan, dan diikuti oleh puluhan orang lainnya, maka penyebrang jalan yang lewat jembatan penyebrangan akan dianggap sebagai alien.

    Dan lo tau sendiri, kita bukan masyarakat yang rela dianggap alien. Kita adalah masyarakat yang labil, yang masih pengen diakui oleh komunitas sebagai bagian dari komunitas tersebut. kita bukan masyarakat yang berani lawan arus meski kita tahu arus itu salah arah.

    ya, dan gw bilang KITA, bukan MEREKA. So I’m in, unfortunately.
    -__-“

    1. ya ampun gw pikir lo grammar police, ternyata Bahasa police juga. tapi makasih looooh meyn. hiehehehhehe.

      jadi maksudnya lo salah satu org yg suka nyebrang di bawah jembatan penyebrangan?? *geleng kepala goyang jempol goyang pinggul —> loh kok jadi mabok?*

      Kalo menurut gw, bukannya gw memandang gimana-gimana ya, tapi kadang gini ketika ada seseorang dengan keadaan ekonomi kurang, mereka kadang mengindahkan peraturan. Sedangkan peraturan itu ada sebernya untuk kebaikan kita termasuk mereka juga. Mereka nyebrang sembarangan, naik motor sembarangan, sedangkan ketika akhirnya sesuatu hal yang tidak diinginkan terjadi (missal ketabrak Transjakarta atau motor tabrakan sama mobil padahal yang belok tiba2 motor) mereka jadi merasa “Jangan mentang-mentang gw orang kecil trus lo bisa bertindak seenaknya ya!!” dan masyarakat sekitar yang ngga tahu keadaan sebenernya, mulai kepancing emosinya berdasarkan rasa empati mendadak. Jadilah main hakim sendiri.

      Menurut gw somehow mereka kaya mengasihani diri sendiri gitu loh meyn, bukannya gw memandang sebelah mata, tapi jangan jadikan keadaan ekonomi, status social untuk bisa bertingkah ala suku bar-bar. Kalo emang salah ya salah, kalo bener ya bener. Sedangkan kenyataannya, motor maen belok padahal ngga pake sen. Nyebrang di bawah jembatan penyebrangan, itu jembatan buat apa ada disitu?? Trus pernah waktu gw di Kalimalang, motor mendominasi jalur dua arah sehingga mobil dari arah lain ngga bisa lewat, eh mereka malah dengan seenak udel bilang “mbak kalo mau lewat, lewat seberang kali aja tuh *nunjuk jalan tikus super becek*” sembarangan! Emang itu jalan punya nenek moyang die?? *waduh emosi* Mungkin dasarnya clash of social status kali ya.

      hanya saja yang gw sayangkan adalah kenapa banyak orang menyalahkan orang lain padahal mereka yang salah? Kenapa ya?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s